Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρά δερματικά ογκίδια που εμφανίζονται στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή και οφείλονται σε ιούς της οικογένειας των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papillomavirus -HPV).

Έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 180 στελέχη του HPV. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι το κάπνισμα,ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η έναρξη σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία και η μη χρήση προφυλακτικού.

Τα κονδυλώματα διακρίνονται σε τρεις κλινικούς τύπους (οξυτενή, βλατιδώδη, κηλιδώδη) και η διάγνωση τίθεται με την κλινική εικόνα. Συνήθως δεν έχουν συμπτώματα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν κνησμό.

Η μετάδοση τους γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη, καθώς οι HPV ιοί μεταδίδονται από την άμεση δέρμα με δέρμα επαφή.

Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως, καθώς προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων (τοπικές αγωγές, διαθερμία, κρυοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση), αλλά καμία από αυτές δεν εκριζώνει τη λοίμωξη, για αυτό και οι υποτροπές είναι συχνές.

Οι σεξουαλικοί σύντροφοι των ασθενών με κονδυλώματα θα πρέπει να εξετάζονται για την ανίχνευση πιθανών κονδυλωμάτων, και οι γυναίκες σύντροφοι θα πρέπει να ενημερώνονται για την αναγκαιότητα τακτικού ελέγχου με τεστ Παπανικολάου.

Τα εμβόλια του HPV συστήνεται να χορηγούνται στις ηλικίες μεταξύ 9 έως 25 ετών. Έχουν προφυλακτικό χαρακτήρα, εμποδίζουν δηλαδή τη μόλυνση από τους ιούς, δεν ασκούν όμως καμιά επίδραση αν η λοίμωξη έχει ήδη εγκατασταθεί. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να χορηγούνται πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Κλείστε ραντεβού!

σχόλια επισκεπτών

συχνές ερωτήσεις

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι βλάβες που οφείλονται στον HPV (Human Papillomavirus) ιό και εμφανίζονται σαν μικρά δερματικά ογκίδια στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή.

Πως μεταδίδονται;

Μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, για αυτό και θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Πως θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή με τη χρήση κρεμών είτε επεμβατικά με τη χρήση διαθερμίας, κρυοθεραπείας ή χειρουργικής αφαίρεσης.

Τι πρέπει να κάνω με την /τον σύντροφο μου;

Αν έχετε διαγνωστεί με κονδυλώματα, η πρώτη σας κίνηση είναι να ενημερώσετε τους συντρόφους σας που έχετε έρθει σε σεξουαλική επαφή τους τελευταίους δέκα μήνες ώστε να εξεταστούν από δερματολόγο.

Θα τα έχω σε όλη μου τη ζωή;

Θεωρητικά ναι, αλλά εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω επανεξέταση μετά τη θεραπεία;

Μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βλαβών συστήνεται δερματολογικός έλεγχος κάθε μήνα για δέκα μήνες.

Το προφυλακτικό μου εξασφαλίζει προστασία;

Το προφυλακτικό εξασφαλίζει προστασία μόνο στην περιοχή την οποία καλύπτει, όμως τα ακάλυπτα μέρη στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή είναι εκτεθειμένα στον ιό.

Τα κονδυλώματα προκαλούν καρκίνο;

Ο ιός HPV έχει πάνω από 180 υπότυπους, κάποιοι από τους οποίους είναι υψηλού κινδύνου και είναι δυνατό να προκαλέσουν καρκίνο (π.χ. του τραχήλου της μήτρας, πρωκτού).

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης με το στοματικό έρωτα;

Ναι, όταν δεν γίνεται χρήση προφυλακτικού.

Πότε συστήνεται το HPV εμβόλιο;

Το εμβόλιο συστήνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 9 έως 25 ετών.

Είμαι ασφαλής αν έχω κάνει το εμβόλιο κατά του HPV ιού;

Το εμβόλιο εξασφαλίζει προστασία από κάποια στελέχη του ιού και έτσι παρέχει ασφάλεια κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης κατά του HPV ιού;

Μέτρα πρόληψης αποτελούν η χρήση προφυλακτικού, η αποφυγή μικροτραυματισμών στη γεννητική περιοχή (κυρίως από το ξύρισμα), ο εμβολιασμός κατά του HPV ιού και ο τακτικός δερματολογικός έλεγχος.

Δεν βρίσκετε την απάντηση που θέλετε;

Επικοινωνήστε με τον δερματολόγο και θα χαρεί να σας απαντήσει υπεύθυνα, γρήγορα και διακριτικά.

Ρωτήστε!

κλείστε ραντεβού